Lidové noviny 12. 9. 2012: Do Česka pronikají auditoři bydlení

Už i v tuzemsku se rozšiřuje nová služba – kontrola kvality nemovitosti. Firmy čekají o službu velký zájem.
PRAHA Kupujete byt či dům za miliony, bojíte se však, aby se v něm neskrývaly vady, za jejichž odstranění budete muset v budoucnosti připlatit.
Z vyhledávání vad nemovitostí se v Česku stává rychle rostoucí byznys. Své služby začínají nabízet firmy, které se specializují na inspekci nemovitostí při koupi nebo prodeji.
„Inspirovali jsme se v zahraničí, kde je o inspekci stavu nemovitostí velký zájem. Spolu s kamarádem – stavařem – jsme zjistili, že i v Česku je dostatek zájemců na to, abychom z toho udělali byznys,“ říká Pavel Štáf, jednatel firmy Bytecheck, která začala inspekci nemovitostí nabízet v únoru. Během půlročního působení na českém trhu zpracoval Bytecheck 175 posudků.
„Tyto posudky odhalily vady u nemovitostí v celkové hodnotě 25 milionů korun,“ řekl Štáf. Rychlý růst poptávky potvrzují i další firmy.
Přicházejí ze zámoří Společnost Nemopas, lídr trhu, již letos zpracovala přes dvě stovky posudků na bytové objekty a její zástupci očekávají, že za celý rok půjde o víc než 500 posouzení. Rychlý nárůst poptávky přivádí na český trh nové poskytovatele auditu nemovitostí.
Od září začali inspekci nemovitostí nabízet také franšízanti společnosti ABCHI Home Experts, která sama na jaře koupila master franšízu od kanadské společnosti Buyer’s Choice Home Inspections. „Již jsme uzavřeli smlouvu s prvním franšízantem v Hodoníně, který bude poskytovat služby i na Slovensku. S dalšími dvěma desítkami jednáme,“ uvedla mluvčí společnosti Dagmar Adamcová. Rozšířit svoji působnost hodlá i Bytecheck. Po Praze a Brně chce na podzim otevřít další pobočku v Ostravě.
Firmy nabízejí zájemcům o nákup nemovitostí, že jim vyhledají chyby, o jejichž odstranění či kompenzaci budou moci následně vyjednávat s developery. V případě, že auditoři nemovitostí zjistí chyby, kupující mohou žádat od developerů buď jejich odstranění, anebo slevu prodejní ceny.
Umí vyjednat slevu „V 90 procentech případů prodejci vady uznají a cenu o něco sníží, ne třeba o celou reklamovanou částku, ale minimálně o polovinu ano,“ tvrdí Štáf. Vyjednané slevy většinou převyšují ceny, které kupující zaplatí za posudky auditorům. Ty se pohybují podle velikosti, stáří a kategorie nemovitostí. „U malých bytů se ceny auditu pohybují kolem pěti tisíc korun, u velkých rodinných domů se mohou vyšplhat až ke 22 tisícům korun,“ uvedl hlavní inspektor společnosti Nemopas Radim Mařík.
Podle Nemopasu narůstá počet odhalených chyb u nemovitostí. Meziročně prý jde až o 30procentní nárůst. Zejména nástup ABCHI by měl povědomí o inspekci nemovitostí a poptávku ze strany domácností dále posílit, těší se auditoři. „Na trhu je pořád ještě dost prostoru pro další firmy. Budou určitě investovat do medializace těchto služeb a z toho vytěžíme i my,“ doufá Mařík.

Autor: Petr Vencl kontaktujte autora