Skříň v koutě pomohla kondenzaci

I na novostavbě bytového domu může projektant udělat chybu. V dnešním článku si ukážeme jeden nedomyšlený detail, který by možná fungoval, ale klientská změna v bytě ho dostala do problémů.

Paní Jana si koupila nový byt v bytovém domě v prvním patře. Během výstavby požádala o klientskou změnu, v rámci které si z části ložnice nechala udělat šatnu s vestavěnými skříněmi.

Během zimy ale zjistila, že se jí za šatní skříní objevuje vlhkost. A po vlhkosti přišla i plíseň.

Inspektor Nemopas při návštěvě poměrně rychle identifikoval příčinu vlhkosti. Byla jí „tradiční zimní” kondenzace na studeném povrchu v koutě.

Dům byl sice zateplen dostatečně dimenzovaným zateplovacím systémem, ale projektant si neuvědomil, že podlaha prvního patra je nad nezatepleným stropem garáží.

Ještě větším pochybením bylo betonové čelo květníku nad vchodem, které bylo nezatepleno a tepelně nepřerušeno až do kouta v bytě u paní Jany.

Zajímavé ale bylo, že v protějším rohu bytu, kde byla situace úplně stejná, ke kondenzaci nedocházelo.

Ke kondenzaci vody na povrchu totiž nakonec „pomohly” šatní skříně u zdi a v koutě. Skříně brání ohřívání povrchu od vnitřního vzduchu. Kout je pak ještě studenější a ke kondenzaci dochází i při menším mrazu.

Projektant by měl samozřejmě správně promyslet každý detail na domě a zabránit vzniku tzv. tepelných mostů.

Současně ale platí, že skříň (či jiný nábytek) postavená k obvodovým stěnám snižuje jejich povrchovou teplotu, a tím přispívá ke vzniku kondenzace. Pokud tedy můžete, nestavte nábytek do koutů obvodových stěn.

Autor: Petr Vencl kontaktujte autora