Není inspekce jako inspekce

Přemýšlíte, po přečtení nadpisu, o jaké inspekci je řeč? Mluvíme o inspekci nemovitostí, která je v Evropě již zaběhlou a vyhledávanou službou. U nás ještě své místo na trhu hledá, ale již v samotných začátcích je úspěch u klientů prokazatelný.

Inspekci nemovitostí je dobré provádět před koupí staršího domu, ale také v případě nového bytu. I v tomto případě odborná inspekce může odhalit spoustu nedostatků, které vy jako laik přehlédnete.

Co musí inspekce nemovitosti splňovat?

Na to, aby inspekce nemovitosti měla význam a byla užitečná
pro kupujícího, měla by splňovat určitá pravidla. Inspekci nemovitosti by měl provádět certifikovaný inspektor nemovitostí, což je zkušený odborník z okruhu stavebnictví, který má dostatečnou praxi a je schopen odhalit vady a poruchy staveb.

Inspektor nemovitosti by měl být nestranný

Inspektor nemovitostí, který realitu či stavbu prohlíží, by neměl být nijak svázaný s realitní kanceláří ani se stavební firmou, která domy postavila či je opravuje. Celkové posouzení domu či bytu a výsledek inspekce by mělo být nestranné, aby v první řadě pomohlo v rozhodování klientovi.

Co by měl inspektor nemovitostí kontrolovat?

Odborný inspektor nemovitostí by měl předně při inspekci kontrolovat a hodnotit nemovitost z pohledu sedmi základních kategorií:

- statika,

- energetika,

- izolace proti vodě,

- zvuk a hluk,

- technická zařízení budovy,

- požární bezpečnost a zdraví,

- povrchy podlah a stěn.

Výsledkem inspekce nemovitosti je závěrečná srozumitelná zpráva

Po celkové prohlídce a zhodnocení rodinného domu, chalupy či bytu v novostavbě by zákazník a  budoucí majitel nemovitosti měl dostat srozumitelnou zprávu o celkovém stavu, popřípadě závažnosti nalezených vad a nutných oprav. Díky této inspekci si klient podle závěrů inspekce provede orientační představu o dalších potřebných nákladech na sanaci a opravy vad a také může s prodávajícím jednodušeji diskutovat o konečné ceně nemovitosti.

Inspekce se stává běžnou součástí prodeje a koupě nemovitostí

Služba v poskytování inspekcí nemovitostí je v každém případě vítaným oživením realitního trhu s nemovitostmi. Inspekce se postupem času stane běžnou součástí prodeje a koupě nemovitosti i u nás.

Autor: Petr Vencl kontaktujte autora