Nemopas je připraven pokrýt skokový růst poptávky po energetických štítcích

PRAHA 19. července 2012Leader na trhu inspekce vad nemovitostí Nemopas je připraven pokrýt skokový nárůst poptávky po zpracování průkazů energetické náročnosti, který nastane po zavedení povinnosti předložit průkaz při prodeji budov od ledna příštího roku. Návrh zákona, který tuto novou povinnost lidem prodávajícím nemovitost ukládá, dnes projednává senát

Na trhu vznikne naráz poptávka po 30 až 40 tisících průkazů ročně, přičemž v současné době dosahuje asi osmi až 12 tisíc. „Pokud se po 1. lednu 2013 nemají realitním kancelářím zastavit jejich obchody, musí mít spolehlivého partnera pro zpracování průkazů, který bude schopen v krátkém čase spolehlivě průkazy pro jejich nemovitosti odbavovat,“ vysvětlil vedoucí projektu Nemopas Ctibor Hůlka. Bez průkazů, totiž nebudou moci realitní kanceláře nemovitost prodat a s velkou pravděpodobností ani nabízet v inzerci.

Energetický štítek je součástí Nemopasu

Energetický průkaz nemovitosti je součástí inspekce nemovitostí, kterou Nemopas nabízí. Pro prodávajícího je tak cenově výhodné pořídit si přímo celé hloubkové prověření nemovitosti - Nemopas, který mu umožní lépe nemovitost prodat, než jen samotný štítek, jehož cena se dnes pohybuje řádově kolem 3000 korun. Celý Nemopas, který kromě energetické náročnosti budovy prověřuje šest dalších kritérií, se totiž u rodinného domu pohybuje od deseti tisíc korun.

Prověření skutečného technického stavu nemovitosti sice přináší výhody hlavně pro kupujícího, kterému dává jistotu dobré investice, snížení investičního rizika, ale i možnost vyjednání nižší kupní ceny. Na rozvinutějším realitním trhu je ale značka prověřeného domu u inzerátu výhodou i pro prodávajícího a především pro realitní kancelář. Zvyšuje totiž důvěryhodnost realitní kanceláře v očích kupujících, a tím jí přináší konkurenční výhodu. „Očekávám, že zhruba do pěti let bude odborné prověření případných vad objektů běžnou součástí prodeje nemovitostí podobně, jak je tomu například v USA nebo Velké Británii,“ dodal Hůlka. 

Nemopas nabízí unikátní metodiku prověření nemovitosti včetně použití nejmodernější techniky proškolenými odborníky. Jako jediný na českém trhu zajišťuje certifikaci, která sestává ze sedmi základních kamenů:

  • Statické posouzení

  • Hydroizolace objektu

  • Průkaz energetické náročnosti budovy

  • Hlukové posouzení

  • Prověření plnění bezpečnostních, požárních a hygienických požadavků

  • Posouzení stavu povrchů podlah, stěn apod.

  • Stav technického zařízení budovy (instalace, rozvody)

Kupující, který si přizve odborníky Nemopasu, získá kromě popisu aktuálního stavu domu navíc ocenění nemovitosti včetně vyčíslení nákladů na sanaci zjištěných vad. Inspektoři Nemopasu se opírají nejen o své mnohaleté zkušenosti a odbornost, ale i o výsledky měření nejmodernější technikou včetně termovize, zařízení pro měření vzduchotěsnosti nebo aparatury pro měření hluku. V tuto chvíli inspektoři působí po celé České republice. 


Nemopas– je technická inspekce nemovitosti, která pomáhá kupujícím i prodávajícím zjistit skutečný stav objektu, budoucí náklady na sanaci vad. Tím výrazně usnadňuje uzavření obchodu a snižuje jeho rizika, zvyšuje důvěru mezi partnery, napomáhá dosažení férové ceny a urychluje proces uzavření obchodu.

Na zpracování unikátní metodiky inspekce nemovitostí pro Nemopas se podílel přední expert v oblasti vad staveb Doc. Ing. Zdeněk Kutnar, CSc., který je inspirátorem této služby v Česku.

Projekt Nemopas vznikl ve společnosti Dekprojekt ze skupiny DEK, což je největší dodavatel stavebních materiálů v ČR.

Kontakt: Marcela Fialková, mediální zastoupení Nemopas, tel: 724 090 754, e-mail: fialkova@profirelations.cz

Fotografie z provádění inspekcí nemovitostí v tiskové kvalitě, video v DV kvalitě a další materiály pro potřeby médií jsou ke stažení na www.nemopas.cz/press

Autor: Petr Vencl kontaktujte autora