Nemopas: Dům v Přednádraží vyjde jen o málo levněji zbourat než opravit

PRAHA 23. srpna 2012Nejhorší dům v ostravské ulici Přednádraží vyjde jen o něco málo levněji zbourat a postavit srovnatelně velký nový, než stávající zchátralý objekt opravovat. Rozdíl v nákladech na demolici ale není výrazný a majitel tak může zvážit, zda nemá význam dům zachránit. Vyplývá to z odborného posudku, který dnes dokončili inspektoři nemovitostí z Nemopasu. Na základě tohoto nezávislého odborného posudku se tedy nyní může majitel rozhodovat, jak s domem, jehož demolici před časem nařídil stavební úřad, dále naloží.

„Celkový stav objektu je z pohledu statiky dezolátní. Z nosných prvků jsou částečně funkční pouze obvodové stěny. Objektu tak hrozí nekontrolované zřícení,“ řekl hlavní inspektor Nemopasu Radim Mařík. Z posudku Nemopasu a finančního vyčíslení nákladů vyplývá, že demolice objektu se zasypáním stavební jámy vyjde na dva miliony korun a výstavba srovnatelně velkého nového bytového domu řádově na 24 milionů korun. Celkové náklady na demolici a výstavbu by se tak pohybovaly kolem 26 milionů korun. Naopak zabezpečení současného objektu včetně vybourání vnitřků, vodorovného vyztuží třemi stropy, provizorního zastřešení, ale třeba i zazdění otvorů tak, aby bylo zamezeno vstupu osob, by stálo téměř pět milionů korun. Následná rekonstrukce by vyšla na řádově 23,5 milionu korun. Celkem by tak do zabezpečení a rekonstrukce musel majitel investovat více než 28 milionů korun.

Co je Nemopas

Nemopas je leaderem na trhu inspekce nemovitostí. Nabízí prověření technického stavu objektu, které je určeno jak pro lidi, kteří nemovitost kupují, aby se přesvědčili o jejím skutečném stavu a případných nákladech na opravy skrytých vad, tak pro prodávající nebo realitní kancelář, jako důkaz o kvalitě objektu. Poptávka po službě, která je v Česku relativně nová, rapidně roste. Důvodem je oživení realitního trhu, ale také zvýšená opatrnost investorů při nákupu nemovitosti.

Tvůrci projektu Nemopas působí na trhu posuzování vad staveb 15 let. Nemopas nabízí unikátní metodiku prověření nemovitosti včetně použití nejmodernější techniky proškolenými odborníky. Jako jediný na českém trhu zajišťuje certifikaci, která sestává ze sedmi základních kamenů:

  • Statické posouzení

  • Hydroizolace objektu

  • Průkaz energetické náročnosti budovy (povinný od roku 2013 pro všechny prodeje a pronájmy nemovitostí)

  • Hlukové posouzení

  • Prověření plnění bezpečnostních, požárních a hygienických požadavků

  • Posouzení stavu povrchů podlah, stěn apod.

  • Stav technického zařízení budovy (instalace, rozvody)


Nemopas – je technická inspekce nemovitosti, která pomáhá kupujícím i prodávajícím zjistit skutečný stav objektu, budoucí náklady na sanaci vad. Tím výrazně usnadňuje uzavření obchodu a snižuje jeho rizika, zvyšuje důvěru mezi partnery, napomáhá dosažení férové ceny a urychluje proces uzavření obchodu.

Na zpracování unikátní metodiky inspekce nemovitostí pro Nemopas se podílel přední expert v oblasti vad staveb Doc. Ing. Zdeněk Kutnar, CSc., který je inspirátorem této služby v Česku.

Projekt Nemopas vznikl ve společnosti Dekprojekt ze skupiny DEK, což je největší dodavatel stavebních materiálů v ČR.

Kontakt: Marcela Fialková, mediální zastoupení Nemopas, tel: 724 090 754, e-mail: fialkova@profirelations.cz

Fotografie z provádění inspekcí nemovitostí v tiskové kvalitě, video v DV kvalitě a další materiály pro potřeby médií jsou ke stažení na http://nemopas.cz/press

Autor: Petr Vencl kontaktujte autora