Nemopas: Domy v ostravském Přednádraží není nutné zbourat

PRAHA 21. srpna 2012Zchátralé domy v ostravské ulici Přednádraží není nutné zbourat. Vyplývá to z prvotního ohledání objektů odborníky Nemopasu, kteří pro majitele objektů zpracovávají odborný posudek o technickém stavu domů. Ten má sloužit jako oponentura výroku stavebního, který rozhodl, že se obyvatelé musí vystěhovat, neboť domy nesplňují bezpečnostní a hygienické podmínky a některé bude nutné demolovat.

„Po statické stránce, která je pro rozhodnutí o případné demolici objektu podstatná, objekty nejsou nevratně poškozeny. Je možné je opravit, ale za cenu vysokých investic do okamžitého zajištění a následné rekonstrukce,“ řekl inspektor Nemopasu Pavel Štajnrt. Finální posudek Nemopasu, včetně vyčíslení nákladů na obě varianty dalšího postupu, tedy případné demolice a výstavby nového objektu, či zabezpečení a rekonstrukce stávajícího domu, bude k dispozici v tomto týdnu. „Na základě finančního plánu oprav by pak pouze majitel objektu měl rozhodnout, zda pro něj bude výhodnější domy zabezpečit a opravit, nebo zda je nechá zbourat,“ dodal hlavní inspektor Nemopasu Radim Mařík.

Co je Nemopas

Nemopas je leaderem na trhu inspekce nemovitostí. Nabízí prověření technického stavu objektu, které je určeno jak pro lidi, kteří nemovitost kupují, aby se přesvědčili o jejím skutečném stavu a případných nákladech na opravy skrytých vad, tak pro prodávající nebo realitní kancelář, jako důkaz o kvalitě objektu. Poptávka po službě, která je v Česku relativně nová, rapidně roste. Důvodem je oživení realitního trhu, ale také zvýšená opatrnost investorů při nákupu nemovitosti.

Tvůrci projektu Nemopas působí na trhu posuzování vad staveb 15 let. Nemopas nabízí unikátní metodiku prověření nemovitosti včetně použití nejmodernější techniky proškolenými odborníky. Jako jediný na českém trhu zajišťuje certifikaci, která sestává ze sedmi základních kamenů:

  • Statické posouzení

  • Hydroizolace objektu

  • Průkaz energetické náročnosti budovy (povinný od roku 2013 pro všechny prodeje a pronájmy nemovitostí)

  • Hlukové posouzení

  • Prověření plnění bezpečnostních, požárních a hygienických požadavků

  • Posouzení stavu povrchů podlah, stěn apod.

  • Stav technického zařízení budovy (instalace, rozvody)


Nemopas – je technická inspekce nemovitosti, která pomáhá kupujícím i prodávajícím zjistit skutečný stav objektu, budoucí náklady na sanaci vad. Tím výrazně usnadňuje uzavření obchodu a snižuje jeho rizika, zvyšuje důvěru mezi partnery, napomáhá dosažení férové ceny a urychluje proces uzavření obchodu.

Na zpracování unikátní metodiky inspekce nemovitostí pro Nemopas se podílel přední expert v oblasti vad staveb Doc. Ing. Zdeněk Kutnar, CSc., který je inspirátorem této služby v Česku.

Projekt Nemopas vznikl ve společnosti Dekprojekt ze skupiny DEK, což je největší dodavatel stavebních materiálů v ČR.

Kontakt: Marcela Fialková, mediální zastoupení Nemopas, tel: 724 090 754, e-mail: fialkova@profirelations.cz

Fotografie z provádění inspekcí nemovitostí v tiskové kvalitě, video v DV kvalitě a další materiály pro potřeby médií jsou ke stažení na http://nemopas.cz/press

Autor: Petr Vencl kontaktujte autora