Do jaké nemovitosti investovat?

Ceny nemovitostí za poslední dva roky výrazně poklesly. Protože řada domácností rozhodnutí investovat do vlastního bydlení dlouho odkládala, díky nízké ceně nemovitostí i hypoték přichází správný čas toto rozhodnutí uskutečnit. Jaké nemovitosti jsou nejvýhodnější a na co si při koupi dát pozor?

Ceny nemovitostí se v současné době pohybují na úrovni před začátkem nemovitostního boomu. „Ceny u bytů či domů v zajímavých lokalitách už výrazněji klesat nebudou. Naopak s pomalu rostoucím zájmem kupujících by mohlo opětovně dojít k mírnému zvyšování cen. To se týká zejména atraktivních bytů nebo lokalit, kde je nabídka bydlení omezená,“ říká Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX. Naopak mírný pokles cen se dá ještě očekávat u starších panelových bytů nebo nových developerských projektů.

Pět bodů jak vybrat správné bydlení:

Lokalita: bydlení vybíráte na dlouhá léta. Mělo by tak plnit potřeby, které se v čase mění. Nikdy nepodlehněte koupi nemovitosti v lokalitě, o které nejste přesvědčeni, že je ta správná.

Cena: konečná cena bydlení je vždy jedním z rozhodujících faktorů. Nejde jen o kupní cenu nemovitosti, ale také úrokové sazby u hypoték. Oba tyto faktory jsou nejlepší za poslední roky.

Technický stav: zejména u starších bytů je důležité zjistit si stav konkrétní nemovitosti případně i domu, ve kterém je byt situován. Na první pohled nemusí být žádné závady viditelné. Tím spíše ale může překvapit, když se na schůzi vlastníků dozvíte, že je nutné navýšit fond oprav a zajistit novou střechu, zaplatit výtah apod. 

Energetické a provozní nároky: u každé nemovitosti, o kterou máte zájem, je dobré zjistit si informace o energetické náročnosti. U staršího bydlení postačí předchozí faktury za energie, u nového bydlení pomohou energetické štítky.

Investici do vlastního bydlení podporují i současné úrokové sazby u hypoték hypoték. „Ty jsou na svém historickém minimu a lze získat úrok pod tři procenta pro nejčastěji volené fixace na tři a pět let. Tato situace však nemusí trvat dlouho,“ upozorňuje Boris Čuchran, člen představenstva LBBW Bank CZ. Oproti úrokovým sazbám v říjnu 2011 činí nyní v případě dvoumiliónové hypotéky se splatností na 20 let a fixací sazby na 3 nebo 5 let roční úspora na splátkách více než 3 000 Kč. Na úrocích celkem by tak teoreticky klient LBBW (za předpokladu, že po celou dobu splatnosti se úroková sazba nezmění) mohl ušetřit přes 61 000 Kč.

Největší zájem je o koupi bytů a domů „z druhé ruky“. Jde o nemovitosti většinou staré pouze pár let. Jako velmi zajímavé se také mohou jevit starší domy, případně historické byty v centru měst. Ty jsou většinou zajímavě řešené, nabízí velkorysý prostor, ale zároveň je nutné být obezřetný s ohledem na technický stav nemovitosti. Kvalitní makléř je vždy schopen podat informace a upozornit na možná rizika, která jsou s takovým bydlením spojené. Přesto se doporučuje ještě přizvat specializovanou inspekci nemovitosti. Jedná se o službu, která pomáhá kupujícím i prodávajícím zjistit skutečný technický stav nemovitosti a budoucí náklady na sanaci případných vad. Tím výrazně snižuje rizika koupě nemovitosti. „Někdy se říká „blahá nevědomost“, v případě nemovitostí však důsledky nevědomého rozhodování obvykle vedou k nečekaným, hlavně však k nepříjemným situacím. Ve hře jsou ne-li zdraví, tak velké finanční prostředky – ať už se jedná o dlouholeté úspory nebo o hypotéky s dlouholetou splatností.“ říká Luboš Káně, hlavní inspektor NEMOPAS.

Pokud hledáte bydlení nebo prodáváte nemovitost či řešíte hypotéku, dozvíte se další praktické rady v novém pořadu televize Prima Family „Nové hnízdo 2“. Každou neděli po obědě v říjnu a listopadu vám s prodejem nebo koupí nemovitosti poradí odborníci z RE/MAX, největší realitní kanceláře v Čechách, bankéři z LBBW Bank vám poradí v oblasti hypoték a skutečný stav nemovitosti zjistí odborníci z Nemopas, poskytovatelé nezávislé technické inspekce nemovitosti. 


Nemopas– je technická inspekce nemovitosti, která pomáhá kupujícím i prodávajícím zjistit skutečný stav objektu, budoucí náklady na sanaci vad. Tím výrazně usnadňuje uzavření obchodu a snižuje jeho rizika, zvyšuje důvěru mezi partnery, napomáhá dosažení férové ceny a urychluje proces uzavření obchodu.

Na zpracování unikátní metodiky inspekce nemovitostí pro Nemopas se podílel přední expert v oblasti vad staveb Doc. Ing. Zdeněk Kutnar, CSc., který je inspirátorem této služby v Česku.

Projekt Nemopas vznikl ve společnosti Dekprojekt ze skupiny DEK, což je největší dodavatel stavebních materiálů v ČR.

Kontakt: Marcela Fialková, mediální zastoupení Nemopas, tel: 724 090 754, e-mail: fialkova@profirelations.cz

Fotografie z provádění inspekcí nemovitostí v tiskové kvalitě, video v DV kvalitě a další materiály pro potřeby médií jsou ke stažení na www.nemopas.cz/press/fotky

Autor: Petr Vencl kontaktujte autora