Když strakapoud útočí na zateplenou fasádu

Útok

Po klidném spánku v našem novém domě jsem si myl ruce v koupelně. Tekoucí vodu náhle přehlušil silný klapavý zvuk. Manželka dole mazala cukroví marmeládou, což by jen těžko dělalo takovéto zvuky. Pohledem z okna jsem viděl létat kuličky polystyrenu. Hned mi bylo jasno.

Vyběhl jsem ven a zjistil, že do 2 měsíce staré zateplené fasády máme vyklováno 8 děr průměru 5-10 cm od nějaké krůty. Vypadá to ošklivě, je to znehodnocené dílo a pohled na dům. Ta krůta se lekla a odlítla. Je to typ od krůt, který se jmenuje Strakapoud velký. Je černobílý flekatý a spodní část břicha má červenou.

Doufal jsem, že je červený, protože krvácí a brzo chcípne. Bohužel je to ale standardní výbava této krůty. V podstatě je stejná jako všechny ostatní krůty světa – s..e za letu a kdáká. Odlítla a na sousedním stromu záškodnicky pozorovala, kdy zase bude moct přistoupit k fasádě, pařátama zašpinit omítku všude okolo a prohloubit díru do polystyrenu nebo vytvořit novou. Jako jedno z relativně jednoduchých a potenciálně úspěšných opatření je prý rozvěšení cédéček, která svým pohybem a náhodnými odrazy světla mohou ptáka vyrušit. Obětoval jsem několik oblíbených hudebních děl a rozvěsil je na krov. Určitě je to ale jen na čas, protože krůta jak je blbá, tak je chytrá, zvykne si na to a buší do omítky dál.

Celý zbytek dne jsem sondoval kolem domu. Pachatel se ještě několikrát přiblížil. Byl ovšem obezřetnější, protože si vždycky nejdřív z lesíka nalétl na plot, cestou se 4x vykonal potřebu, a odtud sledoval situaci. Na fasádu usedl už jen dvakrát, klovnout si ale nestačil, protože jsem ho hnal koštětem a zvukovým projevem. Když odlítal, strachy vykonával potřebu prakticky v kuse.

Potřebujeme se ho nějak systémově zbavit. Když ho sundám vzduchovkou (a to není jistý, jestli to nepřežije, je to celkem velká krůta a brok v hlavě by mohl zpětinásobit její IQ), tak určitě pošle to jejich ptačí „Sdružení pro otvory v zateplovácích“ nový model krůty.

Asi mu vymyslíme náhradní program nebo použijeme plašičku. Dál mě napadlo vysadit poblíž betonový sloup, ať si do něj klove a rozfláká si zobák na trsátka a pak třeba i hlavu.

Pokud by s ním někdo chtěl udělat rozhovor, proč to dělá, tady je adresa:
Krůta, typ Strakapoud velký
Lesík u Hybešovi ulice
Liberec

Závěrem mě dostala manželka hláškou, že jsme na to mohli přijít dřív, kdyby doma pořád neřvalo rádio :-(

Oprava

Díry byly o průměru až 8 cm (to bude odpovídat akčnímu rádiusu zobáku Strakapouda při jednom posezení), díry měly kónické i kolmé stěny a někde zasahovaly až k nosné stěně a někde končily v polystyrenu.

Postup prací:

1) Odstranil jsem uvolněné kousky omítky a výztužné vrstvy a odřezal roztřepené kousky tkaniny.

2) Díru jsem vyfoukal od prachu a štětcem vytřel vodou.

3) Díru jsem si oblepil papírovou páskou tak, aby pěna nezašpinila při expanzi okolní plochy omítky.

4) Díru jsem vyplnil expanzní PUR pěnou. Pěnu jsem nafoukal asi do poloviny hloubky otvoru a foukal jsem odspoda tak, aby se hmota hnala nahoru a došlo k rovnoměrnému vyplnění díry.

5) Po týdnu jsem pěnu seřízl tak, aby končila cca 2-3 mm pod vnějším povrchem omítky. Díru jsem znovu oblepil papírovou páskou cca 3 mm od hrany díry.

7) Nanesl jsem špachtlí omítku.

8) Omítku jsem přitlačil hladítkem a jemně zatočil do roviny omítky s cílem dosáhnout pokud možno vzhledu co nejvíce podobného vzhledu omítky v okolí. Použil jsem filcové hladítko s měkkým okrajem.

9) Sundal jsem papírovou pásku (ihned po srovnání omítky) a hladítkem jsem zarovnal okraj do plochy.

Poznámky:
– na světlejším povrchu se snáze dosáhne, aby místo nebylo po zaschnutí viditelné
– teď budu sledovat, jestli nevznikne trhlina v místě, kde chybí výztužná vrstva
A hlavně budu hlídat, aby pták znova nepřilétl......
Jestli ještě přilétne, obložím to palubkama......

Autor: Petr Vencl kontaktujte autora