Checklist pro koupi nemovitost může zachránit život

Ptáte se, co to takový checklist je? Stručně řečeno kontrolní seznam pro koupi nemovitosti. Koupě nemovitosti, ať už se jedná o byt či dům, je vždy zásadním rozhodnutím na několik let, v některých případech i na celý život.

Pocit, který člověk má, když přijde do nového a vlastního bydlení, je nepopsatelný a neměl by ho pokazit dojem ze samotné koupě, prohlídky domu a sepsání smlouvy. Nic nepřekoná pocit bezpečí a spokojenosti, když otevřete dveře do nového domova, avšak svět realit je plný nástrah a je dobré o nich vědět a být na ně připraven, jde totiž nejen o peníze, ale i o zdraví.

Existují obecné tipy, jak zefektivnit koupi domu a nenaletět žádnému podvodníkovi.

Finance

Organizace celé koupě domu je náročná věc a určitě je dobré si na ní vyhradit dostatek času a dokonale promyslet a propočítat možné finance, vaše úvěrové a hypoteční možnosti, zda existují nějaké nevyřešené otázky nebo problémy ohledně financí apod.

Je jen ve vašem zájmu, abyste byli před koupí nemovitosti bez jakýchkoliv úvěrových problémů. Pro váš klid je nejlepší získat předběžné schválení hypotéky. Udělejte si čas a důkladně si vše ohledně financování naplánujte. Výhodné je využít služeb finančního poradce.

Realitní kancelář

Dalším logickým krokem je začít pracovat s realitní kanceláří. Ta by vám s nalezením vhodné nemovitosti měla pomoci tak, aby vyhovovala co nejvíce vašim potřebám. Prozkoumejte stav nemovitosti, její původ, majitele a zapsání v katastrální mapě. Nechte si od realitní kanceláře poradit a pomoci při výběru domu.

Během této doby můžete zkoumat dostupné bydlení, řešit zvolený prostor a najít nejlepší rozmístění pokojů. Díky široké nabídce možností výběru vašeho budoucího domovu si velmi snadno najdete místo, které bude přijatelné pro vaše potřeby, přání a také peněženku. S dostatkem času a dodržením výše uvedených rad je celý proces nabídky méně stresující.

Inspekce nemovitosti

Dávejte si pozor na realitní prodejce, nechce si udělat odbornou inspekci nemovitosti a ponechejte si na rozhodování hodně času. Kontrola je velmi důležitým krokem k zajištění ochrany sami sebe jako nového majitele nemovitosti. Inspekce nemovitosti poskytne nejen informaci o stavu nemovitosti, ale stanoví náklady, které budete muset vynaložit na jejich opravu.

Nesmirně důležitou součástí inspekce je prozkoumání nemovitosti z hlediska zdravotní nezávadnosti a stability konstrukce. Inspektor prověří zda v domě nebudete mít vysokou koncentraci radonu, zda není dům postaven z radioaktivního materiálu a zda v domě nejsou použity materiály, které uvolňují životu nebezpečné látky. O stabilitě konstrukce inspektorovi napoví rizikové faktory konstrukce, což znamená, že viditelné vady (trhliny) nejsou hlavním vodítkem pro posouzení.  

Inspektor může také zpracovat plán oprav nemovitosti, včetně odhadu cen za opravy. Dozvíte se kdy, bude nutné vyměnit krytinu, topení, boiler a tak dál. 

Jakmile najdete ideální domov, budete spokojeni a nebudete se trápit žádnými problémy. Koneckonců, dům si člověk pořizuje na celý život.

Autor: Petr Vencl kontaktujte autora